Blog

Wat doe jij?

[one_half]

Spiegelbeeld

[/one_half]

Het proces dat ik begonnen ben is heel leuk en leerzaam, maar stiekem ook rete-eng. Ik begin voor mezelf, zeg maar. Maar waar te beginnen weet ik eigenlijk niet. En waar het eindigen zal al helemaal niet!

Het idee of, zoals dat heet, de toegevoegde waarde staat als een huis. Al zeg ik het zelf. Ik kan er mijn passie en ervaring in kwijt en geloof enorm dat het nodig is. Dat vertelt diezelfde ervaring me.

En toch. Om mij heen zie ik zo weinig mensen die bewust blijven leren en ontwikkelen. Mensen die wel op zoek zijn naar een oplossing voor gedoe, maar vaak zichzelf niet als onderdeel daarvan zien. Natuurlijk is het makkelijker om te wijzen naar HR of door te sturen naar een externe consultant. Maar duurzaam is het allerminst. Zoals ze in het Engels zeggen it will come back to bite you.

Dat raakt me op twee manieren; ik denk oprecht dat gedoe waar je bij betrokken bent altijd opgelost kan worden, als je begint bij jezelf. En dat is waar ik mensen mee wil helpen, als het even kan als broodwinning. Twee zaken dus die nogal dichtbij komen. Twee zaken ook die gaan over geduld, reflectie, eerlijkheid en mijn eigen leerproces. Als je dan het gevoel hebt dat niemand er op zit te wachten, dan heb je wel eens een dipje.

Ik zie dat er massaal wordt ingeschreven op, soms behoorlijk dure, seminars en lezingen, maar dat weinigen er daarna werkelijk mee aan de slag gaan. Al is het maar op heel kleine schaal. Ik zie mensen die veel te zeggen hebben over alles, zeg maar klagen en zeuren, maar ondertussen niets doen om zelf een bijdrage te leveren aan het blijven leren en verbeteren.

Misschien moet ik het dus gewoon vragen. Waarom kiest iemand (jij?) ervoor om de verantwoordelijkheid voor gedoe buiten zichzelf te leggen? Wat levert je dat op? En wat lost het op?

De volgende vraag is wat je nodig hebt om wel verantwoordelijkheid te nemen. Om jezelf te zien als onderdeel van oplossingen. Om te blijven leren en ontwikkelen. Wil je me dat laten weten?

Deel dit artikel

Share on email
Share on linkedin
Share on facebook

Meer blogs

Goed zijn in je vak is niet genoeg

Goed zijn in je vak is niet genoeg. Niet als je ook teamleider of projectleider of manager bent. Je bent het misschien geworden door je kennis van het vak, je lange staat van dienst of je ongeëvenaarde praktische vaardigheden. Maar dat is niet genoeg. In deze rol is het nodig om met net zoveel aandacht en doorzettingsvermogen vakmens te worden in dat andere vak; leidinggeven.

Read More »

Reflecteren kun je leren

Herken je misschien van jezelf dat je steeds in dezelfde situatie vastloopt? Of dat een bepaalde emotie je steeds tegenhoudt om iets te doen of te laten? Dan is het waarschijnlijk tijd dat je met jezelf in gesprek gaat.

Read More »

Verander de focus

Leidinggeven gaat altijd over jezelf, anderen en de organisatie. In een ideale wereld is er een balans tussen die drie perspectieven. In de realiteit zul

Read More »