Blog

Verander de focus

Leidinggeven gaat altijd over jezelf, anderen en de organisatie. In een ideale wereld is er een balans tussen die drie perspectieven. In de realiteit zal één perspectief regelmatig meer aandacht krijgen en nodig hebben dan de andere twee. Zolang je focus in beweging blijft is dat prima. Het veranderen van focus en het balanceren tussen perspectieven heb ik de afgelopen weken zelf nadrukkelijk ervaren. Soms sta je voor een beslissing die zo groot voelt, dat alles wat ermee samenhangt uitvergroot lijkt. Voor mij was dat het moment waarop ik besloot dat ik niet in mijn eentje verder wil met Welding Academy.

De organisatie en ik 

In de maanden augustus en september lag mijn focus helemaal bij de organisatie. En dan met name de commerciële en financiële toekomst van de organisatie. Hoe kon ik de nodige groeispurt vormgeven en waar zou ik de financiële middelen vandaan halen? Ik werkte aan de visie en missie (al noem ik het liever onze BigBANG* en belofte). Ik onderzocht wat mijn community zocht en nodig had. Ik plaatste dat in het perspectief van een organisatie die gaat voor “impact first” en ook op eigen benen kan staan. Daar hoort een plan bij. Wat gaan we doen, in hoeveel tijd, wat kost dat en wat levert het op? Allemaal zaken die ik onder leidinggeven aan een organisatie plaats. Het is kijken naar het grote plaatje, naar de langere termijn en naar de bedrijfseconomische kant.

Ik en de organisatie

In oktober voelde ik dat er iets niet klopte. Hoe kan het dat als er een goed plan ligt (al zeg ik het zelf), ik toch niet in actie kwam? Ik wist wie ik moest bellen voor de juiste ondersteuning bij een subsidieaanvraag. Ik had voldoende contacten gelegd om de markt nog beter in kaart te brengen en in gesprek te gaan over het afnemen van de producten die ik ontworpen had. Maar geen actie. Voor mij was dat het moment om van focus te veranderen en naar mezelf te gaan kijken. Ik had wel wat ideeën over wat me tegenhield. Ik herkende een aantal dingen bij mezelf waar ik eerder tegenaan gelopen was. En ik realiseerde me dat ik niet uitkeek naar het moment waarop het gelukt zou zijn. Ik was zelfs een beetje bang voor dat moment.
 
Met dank aan mijn geweldige coach was ik er snel uit. Wat ik de afgelopen maanden voornamelijk had gedaan was dan misschien gelukt, maar ik kreeg er geen energie van en werd er ook niet blij van. Het had me heel ver weg gebracht van het bouwen van het platform, het opzetten en activeren van de community en het maken van goede en relevante content. Precies dat waar ik wel blij en energiek van word! Er waren ook nog andere dingen die meespelen, maar die zal ik niet openbaar delen. Kijken naar jezelf is delicaat werk en is gebaat bij de notie dat sommige dingen echt alleen voor jezelf zijn. Een vorm van veiligheid om jezelf echt bloot te geven.

Neem de tijd

Het duurde zeker een week voor ik goed onder woorden kon brengen wat ik had besloten en waarom. Wat er wel meteen was, was rust en kalmte. Dus zonder woorden of een vorm van uitleg wist ik dat het klopte. Het besluit om, mogelijk helemaal, te stoppen is het juiste besluit. In de deze vlog hoor je er meer over.
De focus in mijn leidinggeven verandert nu weer. Mijn ik verdwijn weer meer naar de achtergrond en de organisatie en de anderen (de meesters, de community, alle nieuwe contacten van de afgelopen maanden) komen weer meer in focus. Tijd om Welding Academy klaar te maken voor de volgende stap.

Het hoeft niet alleen

Door het steeds veranderen van perspectief lijkt dat hele leidinggeven misschien een rommelig proces. Lijkt het de bedoeling dat alles altijd evenveel aandacht krijgt. Ik denk dat het ok is om soms even helemaal op één van de perspectieven te focussen. Als daar werk te doen is, is dat precies wat je moet doen. Kort en krachtig. Weet dan ook dat voor alle perspectieven geldt dat het moeilijk kan zijn om dat in je eentje te doen. Dat je weet dat je er bijna bent, maar die laatste stap niet kunt zetten. Ik weet zeker dat ik zonder mijn coach en bedrijfsadviseur (dezelfde persoon in dit geval) nooit zo ver was gekomen als nu.
 
*BigBANG = Big Beautiful Audacious Noble Goal – van Mike Michalowicz

Vragen nav deze blog?

Bel of mail me gerust! Ik help je graag verder. 06 51404037 of lindsie@vakkundigleidinggeven.nl

Meer blogs