Blog

Tegenspraak……..

IMG_2707Op bezoek bij iHomer. Het boek van Dick Stegeman leek me zeer interessant en dat boek kost een goed gesprek (meer informatie). Nou is het de bedoeling dat ik met mensen praat, dus ik ging graag naar Breda.

Ergens in het goede, vloeiende en zeer prettige gesprek kwamen we op het fenomeen “tegenspraak”. En dan vooral dat het eigenlijk een heel verkeerd woord is. Zoals Dick het zei “tegenspraak komt juist van mensen die wakker liggen van de belangrijke zaken voor het bedrijf”.

Meespraak dus eigenlijk. Van mensen die meedenken, mogelijkheden zien of willen onderzoeken en daarmee wel eens tegen bestaande denkrichtingen ingaan. Ze denken dat het beter kan, succesvoller ook. Daar kan toch niemand op tegen zijn?

Krijg jij wel eens tegenspraak? Van wie komt dat over het algemeen? Is het werkelijk klagen en zeuren of is het constructief zoeken naar alternatieven? Kun je die twee van elkaar onderscheiden? Of is het eigenlijk zo dat je geen tegenspraak duldt?

Ik weet dat ik vaak tegenspraak leverde. Of tegenvragen. Over het waarom van zaken, over onze aannames, over de krampachtigheid die ten grondslag lag aan beslissingen. En ik weet dus ook dat dat vaak niet met open armen wordt ontvangen. Terwijl mijn intentie steeds was om verder te komen, zaken beter te maken, belemmerende patronen in ieder geval zichtbaar te maken.

Als tegenspraak eigenlijk meespraak is, dan is het niet iets dat je duldt, maar iets dat je in ontvangst neemt. Als een cadeau. Misschien niet altijd precies wat je wilde, maar ruilen is ook geen optie. Bedenk dat de intentie van meespraak vrijwel nooit persoonlijk is (al kunnen woorden misleiden en is doorvragen dus geboden). Neem het aan en ga er, samen, mee aan de slag. Alleen al het vertrouwen dat daardoor ontstaat is winst.

Deel dit artikel

Share on email
Share on linkedin
Share on facebook

Meer blogs

Goed zijn in je vak is niet genoeg

Goed zijn in je vak is niet genoeg. Niet als je ook teamleider of projectleider of manager bent. Je bent het misschien geworden door je kennis van het vak, je lange staat van dienst of je ongeëvenaarde praktische vaardigheden. Maar dat is niet genoeg. In deze rol is het nodig om met net zoveel aandacht en doorzettingsvermogen vakmens te worden in dat andere vak; leidinggeven.

Read More »

Reflecteren kun je leren

Herken je misschien van jezelf dat je steeds in dezelfde situatie vastloopt? Of dat een bepaalde emotie je steeds tegenhoudt om iets te doen of te laten? Dan is het waarschijnlijk tijd dat je met jezelf in gesprek gaat.

Read More »

Verander de focus

Leidinggeven gaat altijd over jezelf, anderen en de organisatie. In een ideale wereld is er een balans tussen die drie perspectieven. In de realiteit zul

Read More »