Blog

Tegenspraak……..

IMG_2707Op bezoek bij iHomer. Het boek van Dick Stegeman leek me zeer interessant en dat boek kost een goed gesprek (meer informatie). Nou is het de bedoeling dat ik met mensen praat, dus ik ging graag naar Breda.

Ergens in het goede, vloeiende en zeer prettige gesprek kwamen we op het fenomeen “tegenspraak”. En dan vooral dat het eigenlijk een heel verkeerd woord is. Zoals Dick het zei “tegenspraak komt juist van mensen die wakker liggen van de belangrijke zaken voor het bedrijf”.

Meespraak dus eigenlijk. Van mensen die meedenken, mogelijkheden zien of willen onderzoeken en daarmee wel eens tegen bestaande denkrichtingen ingaan. Ze denken dat het beter kan, succesvoller ook. Daar kan toch niemand op tegen zijn?

Krijg jij wel eens tegenspraak? Van wie komt dat over het algemeen? Is het werkelijk klagen en zeuren of is het constructief zoeken naar alternatieven? Kun je die twee van elkaar onderscheiden? Of is het eigenlijk zo dat je geen tegenspraak duldt?

Ik weet dat ik vaak tegenspraak leverde. Of tegenvragen. Over het waarom van zaken, over onze aannames, over de krampachtigheid die ten grondslag lag aan beslissingen. En ik weet dus ook dat dat vaak niet met open armen wordt ontvangen. Terwijl mijn intentie steeds was om verder te komen, zaken beter te maken, belemmerende patronen in ieder geval zichtbaar te maken.

Als tegenspraak eigenlijk meespraak is, dan is het niet iets dat je duldt, maar iets dat je in ontvangst neemt. Als een cadeau. Misschien niet altijd precies wat je wilde, maar ruilen is ook geen optie. Bedenk dat de intentie van meespraak vrijwel nooit persoonlijk is (al kunnen woorden misleiden en is doorvragen dus geboden). Neem het aan en ga er, samen, mee aan de slag. Alleen al het vertrouwen dat daardoor ontstaat is winst.

Vragen nav deze blog?

Bel of mail me gerust! Ik help je graag verder. 06 51404037 of lindsie@vakkundigleidinggeven.nl

Meer blogs