Blog

Praat eens….. over je leidinggevende

Soms vraag ik me af

Wat zou er gebeuren als je met mij niet over leidinggeven zou praten, maar over je leidinggevende. Subtiel verschil, of niet?

Natuurlijk zou mijn doelgroep zich ongelooflijk uitbreiden, want vrijwel iedere werknemer heeft een leidinggevende. Of een manager, of een teamleider, of zoiets. Daarnaast is het een veel gedeelde wijsheid dat medewerkers niet een bedrijf verlaten, maar hun manager. Als dat geen stof tot praten oplevert!

Wat me werkelijk fascineert aan deze insteek is het feit dat vrijwel alle leidinggevenden, managers en teamleiders ook weer een leidinggevende, manager of teamleider hebben.

Wat verwacht je zelf?

Meestal weten ze heel goed te omschrijven wat ze van hun eigen leidinggevende verwachten. Niet micro-managen, waardering uiten, meedenken zonder altijd oplossingen voor te kauwen enzovoort. Allemaal heel redelijke en logische dingen. Allemaal zaken ook die ik henzelf zou adviseren om in hun eigen dagelijkse praktijk toe te passen. En dat is zo bijzonder. Ze doen vaak zelf waar ze zeggen zoveel last van te hebben. Dat wat ze voor zichzelf wensen in de aansturing, blijkt oh zo moeilijk in de praktijk te brengen.

Iedereen snapt wel dat je krijgt wat je geeft. Dat als jij op micro niveau gemanaged wordt, het echt heel lastig is om dat naast je neer te leggen en dat met je eigen team anders te doen. Dat vraagt om stevige schoenen en een hoge mate van zelfreflectie.

Makkelijk is anders

Het betekent ook dat je zelf over de dingen die je vraagt moet nadenken. Waarom je het vraagt en hoe je het vraagt. Hoe je dat laat aansluiten bij de vraag die aan jou gesteld is, is dan weer jouw probleem. Niet dat van je team. Simpel zeggen dat je “slechts doet wat je gevraagd wordt” is dan geen optie. Dat maakt je leven een stuk ingewikkelder. Dat is dan de prijs voor handelen volgens je eigen waarden.

Het kan dus niet zo zijn dat jouw handelen afhangt van dat van je leidinggevende. Daarmee geef je alles uit handen. Je geeft je (schoon)moeder ook niet het stuur van jouw leven in handen. Dat wil je zelf doen en dat is maar goed ook. Dat leidt soms tot gedoe. Conflicten zelfs, door verschil van inzicht. Je zult mij nooit horen zeggen dat het makkelijk is of gaat zijn. Wat ik je wel steeds zal vertellen is dat het de enige manier is om je eigen weg te vinden en jezelf steeds recht in de ogen te kunnen kijken.

Zul je fouten maken? Ja. Lig je er soms wakker van? Ja. Zal je team je altijd begrijpen? Nee. Zul je er een betere leidinggevende van worden? Ja.

Doe het zelf

Eigenlijk vraag ik je dus om na te denken over hoe jij leiding wilt krijgen en dat dan zelf te gaan doen. Zo eenvoudig is het, als concept. Dat de uitvoering niet eenvoudig is, is wel duidelijk. Het is mensenwerk en dat is geen dag hetzelfde of eenvoudig. Stappen maken om jezelf als leidinggevende steeds te verbeteren kan op deze manier steeds met één basisvraag; zou ik dit van mijn leidinggevende waarderen? Geef jezelf aan het eind van iedere dag 10 minuten om hierop te reflecteren*. Voortgang gegarandeerd!

*In het kader van eenvoudige concepten; dat reflecteren kan bijvoorbeeld in de auto op weg naar huis. Plak een post-it op je stuur met deze vraag en je bent begonnen. Werkt een andere visuele herinnering voor jou beter? Gebruik die! Als je jezelf maar helpt herinneren aan je nieuwe gewoonte.

Vragen nav deze blog?

Bel of mail me gerust! Ik help je graag verder. 06 51404037 of lindsie@vakkundigleidinggeven.nl

Meer blogs

Verander de focus

Leidinggeven gaat altijd over jezelf, anderen en de organisatie. In een ideale wereld is er een balans tussen die drie perspectieven. In de realiteit zal

Read More »