Blog

Praat eens over je leidinggevende

Soms vraag ik me af

Wat zou er gebeuren als je met mij niet over leidinggeven zou praten, maar over je leidinggevende. Subtiel verschil, of niet?

Natuurlijk zou mijn doelgroep zich ongelooflijk uitbreiden, want vrijwel iedere werknemer heeft een leidinggevende. Of een manager, of een teamleider, of zoiets. Daarnaast is het een veel gedeelde wijsheid dat medewerkers niet een bedrijf verlaten, maar hun manager. Als dat geen stof tot praten oplevert!

Wat me werkelijk fascineert aan deze insteek is dat je als leidinggevende, manager of teamleider zelf ook een leidinggevende, manager of teamleider hebt waar je blij mee bent of niet. Daarom zeg ik praat eens over je leidinggevende! Je kunt er veel van leren. 

Wat verwacht je zelf?

Ik durf te wedden dat je heel goed weet te omschrijven wat je van je eigen leidinggevende verwacht. Niet micro-managen, waardering uiten, meedenken zonder altijd oplossingen voor te kauwen enzovoort. Allemaal heel redelijke en logische dingen. Allemaal zaken ook die ik jou zou adviseren om in je eigen dagelijkse praktijk toe te passen. Toch is dat wat je voor jezelf wenst best moeilijk in de praktijk te brengen.

Iedereen snapt wel dat je krijgt wat je geeft. Dat als jij op micro niveau gemanaged wordt, het echt heel lastig is om dat naast je neer te leggen en dat met je eigen team anders te doen. Dat vraagt om stevige schoenen en een hoge mate van zelfreflectie.

Makkelijk is anders

Het betekent ook dat je zelf over de dingen die je doet moet nadenken. Waarom en hoe doe je en vraag je dingen? Hoe je dat laat aansluiten bij de vraag die aan jou gesteld is, is jouw probleem. Niet dat van je team. Simpel zeggen dat je “slechts doet wat je gevraagd wordt” is geen optie. Dat maakt je leven best ingewikkeld. Dat is de prijs voor handelen volgens je eigen waarden.

Als jouw handelen volledig afhangt van hoe jouw leidinggevende acteert, geef je alles uit handen. Je geeft je (schoon)moeder ook niet het stuur van jouw leven in handen. Dat wil je zelf doen en dat is maar goed ook. Dat leidt soms tot gedoe. Conflicten zelfs, door verschil van inzicht. Je zult mij nooit horen zeggen dat het makkelijk is of gaat zijn. Wat ik je wel steeds zal vertellen is dat het de enige manier is om je eigen weg te vinden en jezelf steeds recht in de ogen aan te kunnen kijken.

Zul je fouten maken? Ja. Lig je er soms wakker van? Ja. Zal je team je altijd begrijpen? Nee. Zul je er een betere leidinggevende van worden? Ja.

Doe het zelf

Ik vraag je dus om na te denken over hoe jij leiding wilt krijgen en dat dan zelf te gaan doen. Zo eenvoudig is het, als concept. Dat de uitvoering niet eenvoudig is, is wel duidelijk. Het is mensenwerk en dat is geen dag hetzelfde of eenvoudig. Stappen maken om jezelf als leidinggevende steeds te verbeteren kan op deze manier steeds met één basisvraag; zou ik dit van mijn leidinggevende waarderen? Geef jezelf aan het eind van iedere dag 10 minuten om hierop te reflecteren*. Voortgang gegarandeerd!

*In het kader van eenvoudige concepten; dat reflecteren kan bijvoorbeeld in de auto op weg naar huis. Plak een post-it op je stuur met deze vraag en je bent begonnen. Werkt een andere visuele herinnering voor jou beter? Gebruik die! Als je jezelf maar helpt herinneren aan je nieuwe gewoonte.

Deel dit artikel

Share on email
Share on linkedin
Share on facebook

Meer blogs

Goed zijn in je vak is niet genoeg

Goed zijn in je vak is niet genoeg. Niet als je ook teamleider of projectleider of manager bent. Je bent het misschien geworden door je kennis van het vak, je lange staat van dienst of je ongeëvenaarde praktische vaardigheden. Maar dat is niet genoeg. In deze rol is het nodig om met net zoveel aandacht en doorzettingsvermogen vakmens te worden in dat andere vak; leidinggeven.

Read More »

Reflecteren kun je leren

Herken je misschien van jezelf dat je steeds in dezelfde situatie vastloopt? Of dat een bepaalde emotie je steeds tegenhoudt om iets te doen of te laten? Dan is het waarschijnlijk tijd dat je met jezelf in gesprek gaat.

Read More »

Verander de focus

Leidinggeven gaat altijd over jezelf, anderen en de organisatie. In een ideale wereld is er een balans tussen die drie perspectieven. In de realiteit zul

Read More »