Blog

Pas op je woorden!

[one_half]

Rood-Zwart

[/one_half]

Ben je je bewust van wat je zegt? Denk je na over welke woorden je gebruikt?

Je kent vast wel iemand die fronst als je zegt “je moet”. Het antwoord is vaak “ik moet helemaal niks”. En dat is nog waar ook. Waarschijnlijk wilde je advies geven over wat te doen. Door gebruik van het moeten-woord is het algauw een opdracht.

Woorden zijn belangrijk. “Je kunt” of “je mag” heeft al een heel ander effect. Je geeft de ander een tip, een handigheidje en het is aan hen om daar gebruik van te maken. Of niet.

En dat laatste is vaak het struikelblok. Wat nou als ze je tip negeren? Wat nou als ze gewoon zelf iets bedenken en dat gaan doen? Dat was eigenlijk helemaal niet de bedoeling. Jij weet hoe het moet en je wilt dat het zo gebeurt.

Zeg dat dan! “Ik wil graag dat je dit zo doet”. Dan ben je duidelijk. Je hebt geen tip, je geeft een opdracht. En die druk je dus ook zo uit. De ander kan nog steeds vragen “waarom dan?”. Maar het antwoord daarop is simpel, je weet immers hoe het moet. Toch?

Van deze blog kan ik waarschijnlijk vele versies schrijven. Want woorden hebben vaak een onverwachte en onbedoelde impact. Heb je daar voorbeelden van (wat je zei, wat je verwachtte en wat er werkelijk gebeurde), deel ze dan hieronder. Ik laat je graag weten hoe ik jouw tekst zou herzien.

Vragen nav deze blog?

Bel of mail me gerust! Ik help je graag verder. 06 51404037 of lindsie@vakkundigleidinggeven.nl

Meer blogs

Verander de focus

Leidinggeven gaat altijd over jezelf, anderen en de organisatie. In een ideale wereld is er een balans tussen die drie perspectieven. In de realiteit zal

Read More »