Blog

Pas op je woorden!

Ben je je bewust van wat je zegt? Denk je na over welke woorden je gebruikt?

Je kent vast wel iemand die fronst als je zegt “je moet”. Het antwoord is vaak “ik moet helemaal niks”. En dat is nog waar ook. Waarschijnlijk wilde je advies geven over wat te doen. Door gebruik van het moeten-woord is het algauw een opdracht.

Woorden zijn belangrijk. “Je kunt” of “je mag” heeft al een heel ander effect. Je geeft de ander een tip, een handigheidje en het is aan hen om daar gebruik van te maken. Of niet.

En dat laatste is vaak het struikelblok. Wat nou als ze je tip negeren? Wat nou als ze gewoon zelf iets bedenken en dat gaan doen? Dat was eigenlijk helemaal niet de bedoeling. Jij weet hoe het moet en je wilt dat het zo gebeurt.

Zeg dat dan! “Ik wil graag dat je dit zo doet”. Dan ben je duidelijk. Je hebt geen tip, je geeft een opdracht. En die druk je dus ook zo uit. De ander kan nog steeds vragen “waarom dan?”. Maar het antwoord daarop is simpel, je weet immers hoe het moet. Toch?

Deel dit artikel

Share on email
Share on linkedin
Share on facebook

Meer blogs

Goed zijn in je vak is niet genoeg

Goed zijn in je vak is niet genoeg. Niet als je ook teamleider of projectleider of manager bent. Je bent het misschien geworden door je kennis van het vak, je lange staat van dienst of je ongeëvenaarde praktische vaardigheden. Maar dat is niet genoeg. In deze rol is het nodig om met net zoveel aandacht en doorzettingsvermogen vakmens te worden in dat andere vak; leidinggeven.

Read More »

Reflecteren kun je leren

Herken je misschien van jezelf dat je steeds in dezelfde situatie vastloopt? Of dat een bepaalde emotie je steeds tegenhoudt om iets te doen of te laten? Dan is het waarschijnlijk tijd dat je met jezelf in gesprek gaat.

Read More »

Verander de focus

Leidinggeven gaat altijd over jezelf, anderen en de organisatie. In een ideale wereld is er een balans tussen die drie perspectieven. In de realiteit zul

Read More »