Blog

Leidinggeven is een vak

Timmeren ook

Echt. Je kunt mij best leren timmeren. Hoe ik een hamer vast moet houden. Hoe ik moet zagen en in welke hoek. Als ik maar lang genoeg blijf oefenen, gaat het me op een zeker moment vast best goed af. Maar een timmer-vakvrouw word ik nooit. Diepe bewondering heb ik voor het vakmanschap, voor een goed en mooi gemaakte stoel of tafel. Alleen de motivatie om het zelf te kunnen ontbreekt en dat is wel een voorwaarde om een timmer-vakvrouw te worden. Steeds weer beter willen worden ook.

Nog meer ingrediënten 

Die zijn samen te vatten als hoofd, hart en handen. Vaardigheden om een goede hoek te berekenen of een beitel te hanteren. Liefde voor hout en voor het vak van houtbewerken. Kundige handen die kunnen maken wat je bedenkt of ziet. Met precisie en geduld. Ik denk dat je voor ieder vak op deze manier een lijst kunt maken, waar alles steeds terug te voeren is op hoofd, hart en handen.

Dat geldt ook voor leidinggeven

Ik zou het bijna in hoofdletters willen zetten. Mijn ervaringen met vakkundig leidinggeven in mijn eigen werknemers-verleden zijn dun gezaaid. Als ik luister naar mensen om mij heen, is dat in veel organisaties het geval. Mensen voelen zich geïntimideerd, weinig gewaardeerd, stuurloos of niet uitgedaagd. Waaruit ook blijkt dat, zoals ieder vak, ook leidinggeven te leren is, maar niet voor iedereen de juiste keuze is. Het is niet een goede carrière-move of een logische volgende stap. Eerst maar eens kijken hoe het met hoofd, hart en handen zit.

De meest uitdagende rol die er is

De eerste test is verbonden aan je hart. Hou je oprecht van mensen? Heb je de wens om anderen te laten schitteren? Ze de ruimte en mogelijkheden te geven om te doen waar ze goed in zijn? Leidinggeven gaat niet over jou. Althans, niet in de eerste plaats. Je zult voornamelijk op je handen zitten dus. Hoewel je ze natuurlijk wel nodig hebt om mensen soms een steuntje in de rug te geven. Je wijst de weg. Je hebt visie, je kijkt vooruit en bent in staat om dat verhaal te delen. Je krijgt de leiding als anderen besluiten dat ze je visie willen volgen, niet omdat je in het organigram de leidinggevende bent. Kun je dus nadenken over de visie van de organisatie, wat dat voor jouw team betekent en wat er nodig is om daar te komen?

Is het de juiste keuze?

Dat lijkt misschien de wereld op z’n kop, maar dat is het zeker niet. Als je leidinggevende wordt ter meerdere eer en glorie van jezelf, dan is er iets mis gegaan. Doordat we weinig praten over wat iemands werkelijke ambitie is, houden we samen het beeld in stand dat je het gemaakt hebt als je een leidinggevende functie hebt. Vraag jezelf af wat je bij wilt dragen, waar je goed in bent en blij van wordt. En wees eerlijk over je ambitie. Is die ingegeven door vakmanschap of door geld, status en macht?

Deel dit artikel

Share on email
Share on linkedin
Share on facebook

Meer blogs

Goed zijn in je vak is niet genoeg

Goed zijn in je vak is niet genoeg. Niet als je ook teamleider of projectleider of manager bent. Je bent het misschien geworden door je kennis van het vak, je lange staat van dienst of je ongeëvenaarde praktische vaardigheden. Maar dat is niet genoeg. In deze rol is het nodig om met net zoveel aandacht en doorzettingsvermogen vakmens te worden in dat andere vak; leidinggeven.

Read More »

Reflecteren kun je leren

Herken je misschien van jezelf dat je steeds in dezelfde situatie vastloopt? Of dat een bepaalde emotie je steeds tegenhoudt om iets te doen of te laten? Dan is het waarschijnlijk tijd dat je met jezelf in gesprek gaat.

Read More »

Verander de focus

Leidinggeven gaat altijd over jezelf, anderen en de organisatie. In een ideale wereld is er een balans tussen die drie perspectieven. In de realiteit zul

Read More »