Blog

Tegen wie kun je alles zeggen?

In het vorige blog ging het over situaties waarin je je als leidinggevende behoorlijk alleen kunt voelen. En hoewel er niet een “werkt-altijd” oplossing voor is, zijn er wel dingen die je kunt doen.

Het lijkt misschien te simpel, maar het is wel wat je op dat soort momenten nodig hebt; iemand waarmee je kunt praten. Over alles. Over dat wat je boos maakt of frustreert, wat je niet begrijpt en waar je gelukkig van wordt. Over alles kunnen praten, betekent praten zonder enige terughoudenheid.

Bij wie kun jij zo open zijn? Als je alles wilt kunnen bespreken en vertellen, zul je je kwetsbaar op moeten stellen. Dat kan en wil je niet met iedereen. In een ideale wereld zou je bijvoorbeeld met je eigen leidinggevende over dit soort zaken praten. Hij of zij zit vaak al langer in het vak en zou je waardevolle vragen kunnen stellen en ervaringen kunnen delen. Toch snap ik het best als dat niet direct de eerste persoon is waar je aan denkt. Ook in dit geval speelt hiërarchie weer een rol. Je bent waarschijnlijk van deze persoon afhankelijk als het gaat om je waardering en beoordeling. Of jullie hebben misschien heel verschillende opvattingen over leidinggeven. Genoeg redenen om niet het achterste van je tong te laten zien.

Een andere optie is natuurlijk een collega met een soortgelijke rol, maar waar je geen hiërarchische relatie mee hebt. Jullie lopen waarschijnlijk tegen soortgelijke dingen aan. Je bent dan voor elkaar een luisterend oor en je kunt ervaringen delen. Ook hier is weer een voorwaarde dat je een gelijksoortig beeld van leidinggeven deelt. Natuurlijk hoef je het niet over alles eens te zijn, maar het is wel lastig als één van jullie bv een dienend leider wil zijn en de ander meer van command en control is. Dan zijn de gesprekken eerder frusterend dan helpend.

Soms voelt het gewoon niet goed om met iemand van de eigen organisatie in gesprek te gaan. Dat kan. En bij je vrienden is het misschien goed stoom afblazen, maar veel verder kom je daar ook niet. Dan is het verstandig om een sparringpartner of mentor te zoeken, buiten de organisatie. Iemand waar je alles tegen kunt zeggen, zonder dat je je zorgen hoeft te maken wat de gevolgen zijn. Iemand die naar je luistert en je door middel van vragen en waar nodig advies, helpt je volgende stappen te bepalen. Iemand die ook alles tegen jou zegt, zonder terughoudendheid.

Ja, dat kost tijd en geld. Wat het je oplevert is meer rust, misschien zelfs letterlijk meer nachtrust. Je bent meer ontspannen, prettiger in de omgang (zowel op je werk als thuis) en je kunt je werk met meer aandacht doen. Daarnaast kun je dat wat jij leert ook weer doorgeven aan bv je teamleden of collega’s. Al met al zul je een betere leidinggevende worden, voor jezelf, voor anderen en voor de organisatie.

Ken je dat gevoel, dat je soms even met iemand zou willen praten waarbij je je op geen enkele manier in hoeft te houden? Dat je niet na hoeft te denken over eventuele gevolgen? Die gesprekspartner kan ik voor je zijn. Neem contact op als je wilt weten hoe we dat zo vormgeven, dat je ook in onverwachte crisismomentjes iemand kunt bellen.

Deel dit artikel

Share on email
Share on linkedin
Share on facebook

Meer blogs

Goed zijn in je vak is niet genoeg

Goed zijn in je vak is niet genoeg. Niet als je ook teamleider of projectleider of manager bent. Je bent het misschien geworden door je kennis van het vak, je lange staat van dienst of je ongeëvenaarde praktische vaardigheden. Maar dat is niet genoeg. In deze rol is het nodig om met net zoveel aandacht en doorzettingsvermogen vakmens te worden in dat andere vak; leidinggeven.

Read More »

Reflecteren kun je leren

Herken je misschien van jezelf dat je steeds in dezelfde situatie vastloopt? Of dat een bepaalde emotie je steeds tegenhoudt om iets te doen of te laten? Dan is het waarschijnlijk tijd dat je met jezelf in gesprek gaat.

Read More »

Verander de focus

Leidinggeven gaat altijd over jezelf, anderen en de organisatie. In een ideale wereld is er een balans tussen die drie perspectieven. In de realiteit zul

Read More »