Blog

Is een sparringpartner iets voor jou?

Geen directeur

Soms lijkt het idee te bestaan dat een sparringpartner alleen is weggelegd voor topmanagers. Directeuren en CEO’s zeg maar. Die gaan geen “gewone” cursus of training doen, is de gedachte. En “gewone” managers of leidinggevenden dus wel?

Of je nou directeur of teamleider bent, in beide gevallen geldt dat je het meeste leert als het relevant voor je is. Als het nù speelt in je dagelijks werk. Dat zijn voor iedere leidinggevende andere dingen. Je leert pas echt nieuwe vaardigheden door te doen. Dat is zo voor de harde en de zachte vaardigheden. Je moet ermee oefenen. Theorie die je uit je hoofd leert, maar geen raakvlak heeft met je huidige uitdagingen, is weer weg als je het echt nodig hebt.

Weten en doen

Daarom zou je jezelf een sparringpartner mogen gunnen. Dan werk je altijd aan dat wat op dat moment het meest relevant en dus waardevol voor jou is. Dat kan heel intensief zijn, zoals een aantal keren per week een korte sessie gedurende een langere periode. Bijvoorbeeld tijdens een reorganisatie. Op andere momenten is het meer reflectief en zijn het langere gesprekken met langere tussenpozen.

Begrijp me niet verkeerd; er zijn veel zeer waardevolle trainingen en cursussen. Het is alleen belangrijk om te beseffen dat het hebben van de kennis niet hetzelfde is als er iets mee doen. Als het doel ook nog is om iets anders te doen dan je eerder altijd deed, dan moet je oefenen. Er is nu eenmaal geen theorie opgewassen tegen je gewoontes. Bewust oefenen is de manier om nieuwe gewoontes aan te leren. Juist daarbij is het fijn om iemand te hebben die je helpt bij dat oefenen, door de juiste vragen te stellen, door je bij de les te houden en je steeds bewust nieuwe stappen laat zetten.

Hulp tijdens je werk

Neem nou die reorganisatie. Daardoor moet je misschien voor het eerst verschillende mensen slecht nieuws brengen. Ze krijgen een andere, minder gewenste functie, of zelfs ontslag. De theorie van een slecht-nieuws-gesprek heb je vast al eens in een training gehad, of zelf opgezocht, maar nu is het echt. Dat is spannend. Je krijgt zeker weten te maken met je eigen emoties. Die er niet zijn als je er een boek of syllabus over leest. Je vraagt je af wat je gaat zeggen. En hoe dan? Met welke intentie ga je het gesprek in? Intentie? Wat moet je daar ook alweer mee? En dan die emoties bij de ander. Wat als iemand boos wordt, of gaat huilen?

Met je sparringpartner bereid je je voor èn praat je na. Wat is je plan, wat verwacht je dat er zal gebeuren, en daarna natuurlijk doorpraten over wat er werkelijk gebeurde en wat je daarvan geleerd hebt. Vooral als je in korte tijd meerdere van dit soort gesprekken voor de boeg hebt, dan zal de real time ondersteuning ervoor zorgen dat je snel leert en er steeds beter mee kunt omgaan. (En dat is niet hetzelfde als dat het makkelijk wordt, want dat worden dit soort gesprekken nooit.)

Ook voor jou

Daarom dus. Er zijn soms dingen die op je af komen die je in theorie prima snapt en waarvan de werkelijkheid weerbarstiger is. Dingen die voor spanning en vragen zorgen die uniek zijn voor jou. Met ondersteuning op dàt moment, werk je aan je vaardigheden en vertrouwen en dat zal de resultaten ten goede komen. Een sparringpartner zal aansluiten op wat voor jou van belang is, om een goede leidinggevende te zijn. Dat geldt voor een directeur en voor een teamleider.

En dan nog iets. Mijn beste ervaringen met mijn leidinggevenden zijn met hen die voor mij een sparringpartner waren in nieuwe of lastige situaties. Die mij op basis van hun eigen ervaring hielpen mijn eigen weg te vinden. Dus in een ideale wereld heb je helemaal geen externe sparringpartner(s) nodig. Nog een reden om, tijdelijk, voor een externe sparringpartner te kiezen zodat je die rol daarna zelf kunt vervullen voor collega-leidinggevenden.

Deel dit artikel

Share on email
Share on linkedin
Share on facebook

Meer blogs

Goed zijn in je vak is niet genoeg

Goed zijn in je vak is niet genoeg. Niet als je ook teamleider of projectleider of manager bent. Je bent het misschien geworden door je kennis van het vak, je lange staat van dienst of je ongeëvenaarde praktische vaardigheden. Maar dat is niet genoeg. In deze rol is het nodig om met net zoveel aandacht en doorzettingsvermogen vakmens te worden in dat andere vak; leidinggeven.

Read More »

Reflecteren kun je leren

Herken je misschien van jezelf dat je steeds in dezelfde situatie vastloopt? Of dat een bepaalde emotie je steeds tegenhoudt om iets te doen of te laten? Dan is het waarschijnlijk tijd dat je met jezelf in gesprek gaat.

Read More »

Verander de focus

Leidinggeven gaat altijd over jezelf, anderen en de organisatie. In een ideale wereld is er een balans tussen die drie perspectieven. In de realiteit zul

Read More »