Blog

Hoeveel moet je weten? (deel 3)

Dit blog is herzien in januari 2021.
 
De vorige twee blogs in deze mini-serie gaan over het kennen van de mensen waar je mee samenwerkt. De andere belangrijke schakel is de kennis van en over jezelf. Als je eigen kennis, vakinhoudelijk en over jezelf, niet voldoende is, dan is er werk te doen.
 
Laat ik beginnen bij de vakinhoudelijke kennis. Om meteen het mantra “kennis is macht” te vervangen door “kennis delen is kracht”. Zoals dat gaat met mantra’s en tegeltjeswijsheden, ze zijn wat kort door de bocht en tegelijkertijd waar. Met de toegang tot kennis die we nu hebben is het een illusie om te denken dat als je informatie of kennis voor jezelf houdt, je je positie versterkt. Ik denk dat je je positie verzwakt. Ontwikkelingen en vooruitgang gaan momenteel dusdanig snel dat het onmogelijk is om alles bij te houden. Je hebt echt de kracht van de groep nodig om te blijven ontwikkelen en leren. Dus geef de kennis in je team vrije ruimte. Maak van delen de standaard mindset, ook voor jezelf. Iets interessants gelezen? Deel het! Je weet dat iemand naar een seminar is geweest? Vraag om een samenvatting voor het hele team.
 
Je vakinhoudelijke kennis is een belangrijke voorwaarde om goed leiding te kunnen geven aan je team. Het is aan jou om te weten wat het team doet en wat het werk inhoudt. Dit stelt je in staat om de goede vragen te stellen en, belangrijker nog, om de antwoorden op waarde te schatten. Het is ook de basis van wederzijds respect. Want als jij niet weet wat je teamleden doen, wat hen bezighoudt, wat de grootste uitdagingen zijn, waarom zouden ze dan jouw leiding accepteren? (Pas je wel op voor deze valkuil?)
 
Het tweede kennen van jezelf gaat over jou als mens. Wat zijn jouw wensen, dromen en nachtmerries? Waar ben je goed in en wat zou je nog willen leren? Een gesprek dat je hopelijk voert met jouw leidinggevende. Al weet ik uit ervaring dat dat niet vanzelfsprekend is. Het is ook een gesprek dat je met jezelf moet voeren. Je regelmatig afvragen hoe het met je gaat. Dat afvragen doe je in een ideale situatie op twee manieren; door te denken en door te voelen. Het eerste is ons van jongs af aan geleerd, het tweede veel minder of zelfs niet. Dat is jammer, want hoe je in je vel zit (letterlijk!) zegt heel veel over hoe het met je gaat.
 
Ik weet bijvoorbeeld dat ik stress ervaar of er iets spannends in de agenda staat als ik een zeurende pijn onder mijn rechter schouderblad heb. Niks dramatisch, maar wel duidelijk aanwezig. Inmiddels weet ik dat extra yoga of een massage slechts tijdelijke verlichting geeft. Wat echt werkt is me af te vragen wat de veroorzaker zou kunnen zijn. Soms weet ik het echt niet. Geen idee wat ik nou zo spannend vind. Ik doe tenslotte alleen maar leuke dingen. Toch? Ja en dingen die belangrijk voor me zijn. Dingen dus die het spannend maken om ze te doen, want als het mis gaat komt dat heel dichtbij. Dan gaat het over mij en waar ik voor sta. Weet jij welke dingen belangrijk voor jou zijn en hoe jouw lijf je laat weten als het spannend wordt?
 
De signalen herkennen, daar begint het mee. Dat is voelen. Dan kun je nadenken over wat er zo belangrijk is. Want net doen alsof het je niet uitmaakt, gaat altijd tegen je werken. Je lijf weet wel beter. Zoals wanneer je nerveus bent voor iets en je dat probeert te negeren. Vergeet het maar! Pas als je eerlijk bent over dat nerveus zijn, zal het handelbaar zijn. Hoe heviger je verzet, hoe nerveuzer je zult zijn. Uiteindelijk is het prima om voor dingen nerveus te zijn of spanning te ervaren. Het is belangrijk voor je, dus dan wil je graag dat het goed gaat. Heel menselijk!
 
Hoe goed ken jij jezelf? Ken je je rariteiten? En je sterkte eigenschappen? Weet je wanneer je op je best bent en wanneer niet?

Deel dit artikel

Share on email
Share on linkedin
Share on facebook

Meer blogs

Goed zijn in je vak is niet genoeg

Goed zijn in je vak is niet genoeg. Niet als je ook teamleider of projectleider of manager bent. Je bent het misschien geworden door je kennis van het vak, je lange staat van dienst of je ongeëvenaarde praktische vaardigheden. Maar dat is niet genoeg. In deze rol is het nodig om met net zoveel aandacht en doorzettingsvermogen vakmens te worden in dat andere vak; leidinggeven.

Read More »

Reflecteren kun je leren

Herken je misschien van jezelf dat je steeds in dezelfde situatie vastloopt? Of dat een bepaalde emotie je steeds tegenhoudt om iets te doen of te laten? Dan is het waarschijnlijk tijd dat je met jezelf in gesprek gaat.

Read More »

Verander de focus

Leidinggeven gaat altijd over jezelf, anderen en de organisatie. In een ideale wereld is er een balans tussen die drie perspectieven. In de realiteit zul

Read More »