Blog

Hoe zit het met jouw vakmanschap?

Waar ben je goed in?

Heel lang vond ik die vraag ongelooflijk moeilijk te beantwoorden. Wist ik veel! Dat kun je beter vragen aan de mensen met wie ik werk, dacht ik dan. Het heeft tot begin 2015 geduurd voor ik het in één zin kon samenvatten. Mijn vak, want zo voelt het, is het stellen van vragen die er toe doen. Dat is heel vaak heel fijn en waardevol. En zoals dat gaat met vakmensen, draaf ik ook weleens door. Gelukkig weet ik steeds beter wanneer dat het geval is. Soms denk ik al vóór de vraag mijn mond verlaten heeft “laat maar even”.

De tijd zal het leren

Het duurde bij mij veertig jaar voor ik wist wat mijn vak was. Zo lang duurt het kennelijk als je niet van jongs af aan weet wat je later worden wilt. School heeft in mijn geval niet geholpen. Vragen stellen over het hoe en waarom van dingen was niet perse de bedoeling. Later, tijdens gesprekken met (potentiële) leidinggevenden en personeelsfunctionarissen ging het toch vaak over de nuttige vaardigheden. Of ik handig ben met outlook en excel, zeg maar. Terugkijkend kan ik niet zeggen dat ik of mensen om mij heen actief bezig waren met het vinden van mijn talent of mijn vakmanschap.

Ik wilde wat worden

Ondanks brede interesse en grote nieuwsgierigheid wilde ik op een zeker moment toch de vraag waar ik goed in ben kunnen beantwoorden. Al was het maar voor mezelf. Wanneer moet je nou echt mij hebben? Door me af te vragen waarom ik de ene dag heel blij werd van mijn werk en een andere heel ongelukkig, begon er een patroon te ontstaan. Welke activiteiten bepaalde de blije dagen? En ontbraken die dan helemaal of grotendeels op ongelukkige dagen? Zodra ik begon te herkennen wat de dagen zo fijn maakte, merkte ik ineens dat anderen me juist daarvoor opzochten. Bewust of onbewust. Het effect van de rode auto! Dat was ook het moment dat ik me afvroeg hoe ik het ooit niet heb kunnen weten wat mijn vak is.

Uitproberen maar

Op zoek naar die ene zin of dat ene woord dat je vak of je talent samenvat, ga je gewoon dingen proberen. Verschillende woorden en zinnen. Bij allemaal zul je voelen of en hoe goed het klopt. En het helpt enorm om de reacties van anderen te zien en horen. Niet alleen of ze snappen wat je bedoelt, maar vooral of het klopt. Dat het duidelijk is dat het bij jou hóórt. Helemaal af is het natuurlijk nooit. Vakmanschap is namelijk boven alles blijven leren. Belangrijk is dat je een begin hebt gemaakt, de richting hebt gevonden. Ik weet inmiddels dat je daar heel blij van kunt worden. En dat het nog lang niet altijd vanzelf gaat. Ik denk dat ik nog wel veertig jaar nodig heb om echt meesterschap te bereiken.

Vragen nav deze blog?

Bel of mail me gerust! Ik help je graag verder. 06 51404037 of lindsie@vakkundigleidinggeven.nl

Meer blogs

Verander de focus

Leidinggeven gaat altijd over jezelf, anderen en de organisatie. In een ideale wereld is er een balans tussen die drie perspectieven. In de realiteit zal

Read More »