Blog

Het gaat over jou


Leiderschap bestaat alleen bij de gratie van mensen die er vrijwillig voor kiezen te volgen.

Er is een beroemd filmpje over leiderschap; we zien een man dansen op een groot veld. Op dat veld liggen, zitten en staan veel mensen. Ze luisteren naar muziek. Alleen de man danst. Zoals de spreker die het filmpje laat zien treffend zegt; tot het moment dat iemand besluit mee te gaan dansen, is de man een “eenzame gek”. Pas vanaf het moment dat er iemand mee gaat dansen, is hij een leider.

Het lijntje is dun. De balans is lastig. Is jouw droom, idee, visie aantrekkelijk of kijken mensen het liever van een afstandje aan? Misschien ben je wel te vroeg. Is de tijd pas rijp over een maand of zes. Of kom je wel net die ene persoon tegen die het wel voelt. Die ene persoon die je eerste volger wil zijn.

Die eerste volger. Is dat niet ook een leider? Iemand die durft te kiezen voor iets nieuws en onbekends? Iemand die de blik (lees: oordelen) van anderen weerstaat en meegaat. Zonder garanties te krijgen dat het lukt.

Leiderschap bestaat alleen bij de gratie van mensen die er vrijwillig voor kiezen te volgen.

Ambieer je een managementpositie, leiderschap, de C-suite zelfs? Vraag je jezelf dan weleens af of jij volgbaar bent? Of mensen vrijwillig zouden kiezen om je te helpen jouw visie ten uitvoer te brengen? Als jij begint te dansen, wie danst er dan met je mee? Niet omdat het moet omdat het in de functie-omschrijving staat, maar omdat ze dat willen. Omdat het een goed idee is waar ze aan bij willen dragen.

Vraag je je weleens af of jij de eerste volger zou kunnen zijn? Als je een visie hoort die misschien ongebruikelijk is, maar waarmee een verschil gemaakt kan worden, sluit je dan aan? Niet dat je danst naar de pijpen van een ander. Je volgt in het vertrouwen dat jouw inbreng bijdraagt aan het realiseren van de visie. Volg je, ook als het idee komt van iemand die op papier helemaal geen leider is?

Leiderschap bestaat alleen bij de gratie van mensen die er vrijwillig voor kiezen te volgen.

Ik val in herhaling. Expres natuurlijk. Ik vind het hoog tijd dat we eens ophouden met leiderschap direct te verbinden met klassieke managementposities, met hiërarchieën en de baas zijn. Daar heeft het volgens mij bijzonder weinig mee te maken.

Leiderschap begint bij jezelf. Bij de kunst jezelf te durven volgen. Het lef ontwikkelen om het goede gevoel over een volgende stap meer te vertrouwen, dan dat wat de methode zegt dat de volgende stap moet zijn. Dat je moedig genoeg bent om te zeggen dat je het niet weet, het antwoord niet hebt. En dat je weet wie het antwoord wel heeft.

Dat is leiderschap.

Deel dit artikel

Share on email
Share on linkedin
Share on facebook

Meer blogs

Goed zijn in je vak is niet genoeg

Goed zijn in je vak is niet genoeg. Niet als je ook teamleider of projectleider of manager bent. Je bent het misschien geworden door je kennis van het vak, je lange staat van dienst of je ongeëvenaarde praktische vaardigheden. Maar dat is niet genoeg. In deze rol is het nodig om met net zoveel aandacht en doorzettingsvermogen vakmens te worden in dat andere vak; leidinggeven.

Read More »

Reflecteren kun je leren

Herken je misschien van jezelf dat je steeds in dezelfde situatie vastloopt? Of dat een bepaalde emotie je steeds tegenhoudt om iets te doen of te laten? Dan is het waarschijnlijk tijd dat je met jezelf in gesprek gaat.

Read More »

Verander de focus

Leidinggeven gaat altijd over jezelf, anderen en de organisatie. In een ideale wereld is er een balans tussen die drie perspectieven. In de realiteit zul

Read More »