Blog

Goed zijn in je vak is niet genoeg

Goed zijn in je vak is niet genoeg. Niet als je ook teamleider of projectleider of manager bent. Je bent het misschien geworden door je kennis van het vak, je lange staat van dienst of je ongeëvenaarde praktische vaardigheden. Maar dat is niet genoeg. In deze rol is het nodig om met net zoveel aandacht en doorzettingsvermogen vakmens te worden in dat andere vak; leidinggeven.

Je krijgt wat je geeft

Krijg je vaak de vraag wat jij ervan denkt?
Wordt er met regelmaat aan je gevraagd hoe jij het zou doen?
Weet je tot in detail waar iedereen mee bezig is?
Is je team niet vooruit te branden?
Zijn ze besluiteloos?
Staan ze om de haverklap naast je met een vraag?
Is er geen enkel initiatief te verwachten?
 
Wil je het altijd net iets anders?
Vertel je wat of hoe het gedaan moet worden?
Wil je overal van op de hoogte zijn?
Kan je team pas verder als jij zegt GO?
Welke besluiten neem je niet?
Beantwoord je alle vragen, altijd?
Hoe stimuleer je het hebben van ideeën en het doen van experimenten?
 
Zie je het? Je krijgt wat je geeft.

Leren

Leidinggeven kun je zelden zomaar. Je moet het leren. Voor de meeste van ons begint dat met leidinggeven aan onszelf en ons eigen leven. Dat is heel leerzaam.
 
Welke keuzes maak je? Met je hart of met je hoofd? Of een beetje van allebei? Welke impact hebben die keuzes, goed of minder goed? En wat dan? Als het minder goed gaat dan je gedacht of gehoopt had, wat doe je dan? Zeg je op tijd nee en tegen de belangrijke dingen ja? Kijk je af en toe eens in de spiegel? Ben je eerlijk over je eigen aandeel, je eigen gedrag en de effecten daarvan? Zeg je “sorry” als je er een bende van gemaakt hebt? Accepteer je dat anderen, net als jij feilbaar zijn? En dat fouten maken nooit over gaat?

Doorzetten

Leidinggeven is ook doorzetten. Zoals Churchill zei; succes is van de ene mislukking naar andere lopen en nooit je enthousiasme verliezen.* Volhouden dus.
 
Lukt het je te leren van dat wat niet lukt, minder goed ging of anders liep dan je dacht? Ben je je bewust van het feit dat voor leren fouten maken noodzakelijk is? Bewust ook van het feit dat het eigenlijk nooit òf goed òf fout is? Ben je in staat om jezelf te motiveren om steeds weer energie te vinden voor weer een nieuw experiment? Heb je de moed om er soms gekleurd op te staan? Om je kwetsbaarheid te laten zien? Durf je, heel vaak, te zeggen dat je het niet weet?
 
*Success is walking from failure to failure with no loss of enthusiasm. – Winston S. Churchill

Plezier hebben

Leidinggeven is ook plezier hebben. Want hoe cool is het als het lukt. Als het marcheert en de raderen draaien, de producten top zijn en de klanten blij. Als je team werkt als een geoliede machine, waar de energie vanaf straalt.
 
Mag je genieten van die dingen? Zie je ze en voel je ze? Leer je je brein om ook de fantastische momenten te onthouden? Ondanks dat het veel beter is in het onthouden van de nare of potentieel gevaarlijke dingen. Ben je soms ongegeneerd trots op je team en op jezelf? Op hoever jullie gekomen zijn? Op hoe hard daarvoor gewerkt is? Deel je met regelmaat specifieke, op inspanning  gerichte complimenten uit? Ook als nog lang niet alles goed gaat, maar juist dat ene wel?
 

Het is net een vak leren

Al je vakkennis is fantastisch en heel belangrijk voor je geloofwaardigheid en effectiviteit als leidinggevende. Toch gaat van bovenstaande vragen er geen enkele over je eerste vak. Dit zijn de vragen om je als leidinggevende mee bezig te houden. Ze gaan over jezelf en je relatie met je team. Ze volgen allemaal de route naar meesterschap; blijven leren, doorzetten en plezier hebben. Net als bij je eerste vak. Dat ging ook niet vanzelf. Daar heb je hard voor gewerkt.

Deel dit artikel

Share on email
Share on linkedin
Share on facebook

Meer blogs

Reflecteren kun je leren

Herken je misschien van jezelf dat je steeds in dezelfde situatie vastloopt? Of dat een bepaalde emotie je steeds tegenhoudt om iets te doen of te laten? Dan is het waarschijnlijk tijd dat je met jezelf in gesprek gaat.

Read More »

Verander de focus

Leidinggeven gaat altijd over jezelf, anderen en de organisatie. In een ideale wereld is er een balans tussen die drie perspectieven. In de realiteit zul

Read More »