Blog

Goed leidinggeven in 10 stappen

Managementboeken

Leuk hoor, al die managementliteratuur. Alleen, je hebt er nu een stuk of tien uit en dè oplossing zat er mooi niet bij. En je hebt toch echt alle tips en trucs opgevolgd. Inderdaad! Heel leuk, al die boeken. Ik was er ook gek op. Stiekem altijd een beetje op zoek naar die ene oplossing of dat altijd succesvolle stappenplan.

Toch was het altijd zo dat er iets wrong in de voorgestelde aanpak. Het was nooit precies wat ik zocht. Uiteindelijk bleek dat ook de rode draad te zijn. Het past nooit precies. Ik ging lezen met vragen in mijn achterhoofd. Past de tip of truc bij de situatie waar ik deel van uitmaak? Past het bij de persoon of personen die erbij betrokken zijn? En, niet onbelangrijk, past het bij mij? Zie ik mezelf dit of dat doen?

Wat ga je doen

In ieder boek staan waardevolle dingen. Zeker weten. Maar het begint pas als je het boek uit hebt, nadenkt over wat voor jou en jou realiteit de waardevolle dingen zijn en er dan mee aan de slag gaat. Hoe vaak zie en hoor ik niet; “Dat boek heb ik gelezen.” Heel goed! En toen? Wat deed je toen je het uit had? Welk plan heb je gemaakt om de dingen die je waardevol vond in praktijk te brengen? Hoe heb je jezelf geholpen om dat te doen? Want het lezen alleen is niet genoeg. Stel je las het boek op zondag uit. Ik weet uit ervaring dat je tien minuten nadat je je pc hebt opgestart op maandagmorgen je goede voornemens bent vergeten. Zo werkt het. Dat is niet goed of slecht. Dat is hoe het is.

Dus help jezelf herinneren. Kies één of hooguit twee dingen waarover je las en die je wilt toepassen. Maak een plan hoe je dat gaat doen. Zo eenvoudig mogelijk. Een herinnering in je agenda, halverwege iedere dag. Houd ik me nog aan mijn eigen belofte? Zo ja, wat gebeurde er en was dat wat je had verwacht? Zo nee, wat maakte dat het niet lukte? Dan en alleen dan gaat er werkelijk iets gebeuren.

Blijf lezen èn doen

In het bovenstaande lees je tussen de regels door vast mijn frustratie. Ik begrijp namelijk best dat onze wereld zo is ingericht dat je je al gauw een sufferd voelt als je nou nog die silver bullet naar succes niet gevonden hebt. Dat die silver bullets bestaan is wat je met ieder boek en iedere andere marketing-uiting min of meer wordt beloofd. Tegelijkertijd vind ik het ook frustrerend dat al die deels loze beloften nog steeds zoveel navolging vinden. Nuance verkoopt voor geen meter, dat weet ik ook wel, maar waarom dit dan wel?

Blijf vooral lezen. Sterker nog. Maak er een punt van om regelmatig boeken en artikelen te lezen. Om goede video’s te kijken. Dat doe ik ook. Kies dan wat bij je past en wat je op dit moment het meest nodig hebt. Geloof alsjeblieft niet dat er zoiets is als een 10-stappen-plan voor goed leidinggeven of management. Dat is gewoon niet waar. Geloof wel in jezelf en je vermogen om te blijven leren en te doen wat nodig is.

Soms krijg ik de vraag of ik het ultieme management- of leiderschapsboek kan aanraden. Ik geloof niet dat zoiets bestaat.

Laat ik het zo zeggen; ik raad je met liefde een boek (of artikel of video) aan. Één die bij jou en jouw situatie past. Dan kan het waardevol zijn. Ik kan je ook helpen met het maken van een eenvoudig plan om stap voor stap aan de slag te gaan met de dingen die je wilt oefenen.  

Vragen nav deze blog?

Bel of mail me gerust! Ik help je graag verder. 06 51404037 of lindsie@vakkundigleidinggeven.nl

Meer blogs

Verander de focus

Leidinggeven gaat altijd over jezelf, anderen en de organisatie. In een ideale wereld is er een balans tussen die drie perspectieven. In de realiteit zal

Read More »