Blog

Geef jij wel leiding aan je manager?

Goed management en leiderschap

Er is al veel geschreven en gezegd over goed management en misschien nog wel meer over goed leiderschap. En steeds blijkt weer dat de werkelijkheid weerbarstiger is. De concepten en basisprincipes mogen nog zo eenvoudig zijn, de uitvoering is dat meestal niet. Dan is de verleiding, bewuste of onbewuste, om te doen wat je altijd al deed groot. Te groot in veel gevallen.

Als goedwillende en hardwerkende medewerker heb je daar last van. Soms wordt je gek van je micro-managende manager. In andere gevallen is diezelfde manager in geen velden of wegen te bekennen. Alsof hij of zij wil zeggen: “Jij bent de professional, dus doe waar je goed in bent!” Om moedeloos van te worden, toch?

Leidinggeven aan je manager

Dan is het misschien wel tijd om je manager te gaan leiden. Ik schrijf bewust niet managen, want over het algemeen kan hij of zij dat wel. Maar dat leiden blijkt lastiger. Juist daar kun jij, als goedwillende en hardwerkende medewerker, een rol in spelen.

Waarschijnlijk weet je of kun je inzicht krijgen in wat jouw manager applaus oplevert. Wat wordt er van hem of haar gevraagd? En wat betekent dat voor jou? Want in een logische situatie heeft dat wat jij doet gevolgen voor het succes van je manager. Als jij niet levert, zeg maar, heeft hij of zij niets om mee terug te gaan naar management. Dus dat is stap één, zoek uit wat het applausgebied van je manager is en ga daarover in gesprek.

De tweede stap is leren nee zeggen. Niet om te pesten of om een punt te maken, maar om ja te kunnen zeggen tegen dat wat bijdraagt. Dus ja kunnen zeggen tegen die dingen die binnen het applausgebied vallen. Want dingen doen die uiteindelijk niet bijdragen of niets opleveren, zijn prima voor de werkverschaffing, maar heel slecht voor je motivatie en energie. En ook jouw manager wil betrokken medewerkers. Onderzoek toont aan dat die meer en beter werk doen, dan niet betrokken medewerkers. Het is niet voor niets een hot topic in de wereld van HR en management.

Je bent het voorbeeld

Je gaat dus leidinggeven aan je manager. Je gaat leiden door het voorbeeld te geven. En daarmee geef je nòg een belangrijk voorbeeld, namelijk dat je jezelf kunt leiden. Je denkt na over de dingen en stelt vragen. Je maakt keuzes. Over beide dingen ben je open. Je zegt het hardop. Dus dat leidinggeven gaat ook iets met jou doen. Het zal je moed testen. Je zult jezelf afvragen of je überhaupt iets wil bijdragen. Spannend! Dus denk aan hoe het is als het lukt. Wat krijg je dan voor elkaar, als medewerker, als team, als organisatie. Daar ga je gegarandeerd energie van krijgen!

Deel dit artikel

Share on email
Share on linkedin
Share on facebook

Meer blogs

Goed zijn in je vak is niet genoeg

Goed zijn in je vak is niet genoeg. Niet als je ook teamleider of projectleider of manager bent. Je bent het misschien geworden door je kennis van het vak, je lange staat van dienst of je ongeëvenaarde praktische vaardigheden. Maar dat is niet genoeg. In deze rol is het nodig om met net zoveel aandacht en doorzettingsvermogen vakmens te worden in dat andere vak; leidinggeven.

Read More »

Reflecteren kun je leren

Herken je misschien van jezelf dat je steeds in dezelfde situatie vastloopt? Of dat een bepaalde emotie je steeds tegenhoudt om iets te doen of te laten? Dan is het waarschijnlijk tijd dat je met jezelf in gesprek gaat.

Read More »

Verander de focus

Leidinggeven gaat altijd over jezelf, anderen en de organisatie. In een ideale wereld is er een balans tussen die drie perspectieven. In de realiteit zul

Read More »