Blog

Een beetje samen

 

Hoe samen is samen nou eigenlijk?

Waarschijnlijk herkent iedere leidinggevende of manager het wel. Dat je samen met je team verantwoordelijk bent en mooie dingen doet. En toch. Hoe samen is dat samen nou eigenlijk? Als leidinggevende voel je je nooit helemaal en onvoorwaardelijk lid van het team.

Vooral dat voorwaardelijke zorgt ervoor dat je je soms alleen kunt voelen in je rol. De verhoudingen zijn in veel gevallen nou eenmaal hiërarchisch en zeggenschap of zelfs macht spelen dan een rol. Als leidinggevende heb je zeggenschap over wat mensen doen of niet doen. Je kunt toestemming voor dingen geven, of niet. Je bent een belangrijke schakel in de HR procedures en dus is je rol direct gerelateerd aan beloning en promotie. Dat heeft een effect op jullie relatie. Of je dat nu wilt of niet.

Relaties zijn lastig

Soms is het lastig om daar mee om te gaan. We zijn allemaal mensen en als mens vinden we bij de groep horen prettig. Aansluiting vinden bij het team waar je leiding aan geeft is tricky business. Samen hard werken is nog tot daar aan toe. Samen vieren dat je iets moois hebt opgeleverd gaat meestal ook prima. Maar wat als er gedoe is? Een slechte relatie tussen twee teamleden? Of iemand die een heel moeilijke periode doormaakt in de privé-sfeer?

In beide gevallen wordt van jou passende actie verwacht. En dat is nogal wat. In hoeverre zijn de ruziënde collega’s in staat om het als volwassenen uit te spreken? Als dat niet lukt, ben jij dan de aangewezen persoon om als mediator op te treden? Als je dat doet, wat doet dat dan met de relatie met de overige teamleden? Onder hen zijn zeer waarschijnlijk al kampen ontstaan.

Iemand die privé moeilijkheden ervaart, is gebaat bij ondersteuning en vertrouwen. Dat betekent vaak ook ruimte om de aandacht wat meer naar het thuisfront te verleggen. Met als gevolg dat de rest het team er een tandje bij moet zetten. Die beslissing neem je, zonder dat je altijd tot in detail kunt of wilt uitleggen waarom je dat doet.

Het alleen voelen hoort erbij

Naast de waardering en steun die je in dit soort situaties krijgt, mag je verwachten dat dit je ook kritiek op zal leveren. Uitgesproken en nog vaker onuitgesproken. Er wordt gekletst achter je rug om. Het gesprek valt stil als je binnen komt. Vooral als het gevallen zijn waarin het gewoon niet mogelijk is dat je het hele verhaal deelt, zullen er verhalen ontstaan. En ga je die verhalen dan ontkrachten of negeer je ze juist? Je vraagt in principe om vertrouwen, zonder dat je veel bewijs kunt aanleveren over waarom je dat verdient hebt.

En de oplossing? Je realiseren dat het erbij hoort. Dat er altijd situaties zullen zijn waarin je meer de manager bent, dan een teamlid. Dat het hoort bij je rol en dat je voor jezelf manieren onderzoekt om daar mee om te gaan. Daarover in een volgend blog meer.

Herken je dit? Zijn er ook bij jou situaties waarin je het gevoel hebt dat je er alleen voor staat? In dat soort gevallen kan ik er voor je zijn. Je kunt stoom afblazen, we verhelderen samen de situatie en de vervolgstappen. Wat kun je zelf doen en wat mag je van anderen verwachten? Neem gerust contact op als je nieuwsgierig bent of ik wat voor je kan betekenen.

Vragen nav deze blog?

Bel of mail me gerust! Ik help je graag verder. 06 51404037 of lindsie@vakkundigleidinggeven.nl

Meer blogs