Blog

De kracht van voorbeeldgedrag

Altijd weer dat voorbeeldgedrag

Voorbeeldgedrag komt altijd aan de orde. Soms letterlijk, soms tussen de regels door. Het is de krachtigste tool die je hebt als leidinggevende. Echt belachelijk effectief. Toch houdt lang niet iedereen rekening met de kracht van voorbeeldgedrag.
 
Er zijn afspraken gemaakt. Dit is wat we gaan doen. Vervolgens blijkt dat de afspraak veel minder of zelfs niet voor de leidinggevenden geldt. Dat is gek! En herkenbaar voor velen.

Een paar voorbeelden

Stel je de volgende situaties voor:
  • De afspraak is dat iedereen minimaal twee trainingen per jaar van de interne academie volgt. Na een maand of vier blijkt dat nog geen enkele leidinggevende iets heeft gevolgd. Er heeft zich nog niemand ingeschreven. Het voorbeeld is dat het toch niet zo belangrijk is.
  • De afspraak is dat we allemaal zelf de afwas in de afwasmachine zetten. Na een directievergadering of als de directeur bezoek heeft gehad blijven er steeds weer kopjes achter op de vergadertafel. Het voorbeeld is dat zelf opruimen niet geldt voor directieleden.
  • De afspraak is dat jij een nieuwe opdracht gaat uitvoeren. Eentje die behoorlijk wat tijd en aandacht vraagt. Je manager begrijpt dat en kan niets voor je doen. Al het andere moet gewoon doorgaan. Het voorbeeld is dat ja zeggen belangrijker is dan kwaliteit kunnen leveren. Ook werkdruk en werkplezier zijn geen prioriteit.

Zo kan het ook

Zomaar drie voorbeelden die je vast herkent, ook als het nooit besproken is. Het directe en zichtbare gevolg is frustratie of berusting. Mensen die hun schouders ophalen. Ze doen wat ze moeten doen, maar echt betrokken zijn ze steeds minder.
 
De kracht van voorbeeldgedrag wordt nog duidelijker als ik het omdraai. Wat zou er gebeuren als alle managers zich als eerste inschrijven voor trainingen? Hoe zou het zijn als de directeur er een punt van maakt om zelf de kopjes op te ruimen? En die van anderen als ze die een keer vergeten zijn? Hoe zou het voelen als je teamleider samen met jou door de takenlijst gaat om prioriteiten te stellen?

Een krachtig voorbeeld geven

Weet welk voorbeeld je geeft. Ik kan het niet vaak genoeg herhalen. Is het helpend of juist niet? Doe je wat je zegt en zeg je wat je doet? Laat je zien wat je ook van anderen verwacht? Vraag eens aan je teamleden wat ze zien en ervaren. Klopt wat je doet, met wat je zegt. Veel dingen doe je zonder er bij na te denken, dus een keer navragen kan geen kwaad.
 
Als je eenmaal weet wat de kracht van voorbeeldgedrag is zal het je helpen effectiever leiding te geven. Het zal letterlijk makkelijker gaan, simpelweg omdat je als geloofwaardig wordt gezien. Als je A zegt, doe je ook A. En het zal makkelijker gaan omdat je team je na gaat doen. Want mensen doen niet wat je zegt, ze doen wat jij doet.
 
Dit blog is herzien op 31 maart 2021

Deel dit artikel

Share on email
Share on linkedin
Share on facebook

Meer blogs

Goed zijn in je vak is niet genoeg

Goed zijn in je vak is niet genoeg. Niet als je ook teamleider of projectleider of manager bent. Je bent het misschien geworden door je kennis van het vak, je lange staat van dienst of je ongeëvenaarde praktische vaardigheden. Maar dat is niet genoeg. In deze rol is het nodig om met net zoveel aandacht en doorzettingsvermogen vakmens te worden in dat andere vak; leidinggeven.

Read More »

Reflecteren kun je leren

Herken je misschien van jezelf dat je steeds in dezelfde situatie vastloopt? Of dat een bepaalde emotie je steeds tegenhoudt om iets te doen of te laten? Dan is het waarschijnlijk tijd dat je met jezelf in gesprek gaat.

Read More »

Verander de focus

Leidinggeven gaat altijd over jezelf, anderen en de organisatie. In een ideale wereld is er een balans tussen die drie perspectieven. In de realiteit zul

Read More »