Blog

Aanpassingsvermogen

Een nieuwe collega, graag

De eerste persoon waar ik ooit echt zelf voor koos, besloot het team te verlaten. Dus op zoek naar vervanging. De ratio vraagt om ervaring, van binnen de organisatie, relevante kennis en nog zo wat dingen die de HR-dame opnoemde. Ja. Ja. En dat het een leuk mens is, graag.

Ze werd me aanbevolen door een collega die ik blind vertrouwde. Ik sprak haar aan de telefoon. Zij in Polen, ik in Nederland met mijn ogen dicht. Geen afleiding, luisteren, voelen.

Ze kwam bijna door de spreekwoordelijke hoorn. Enthousiast, hier en daar nog onwennig Engels en met ideeën die ze durfde uit te spreken. Ik viel ervoor.

Andere leerschool

Toen ze al een tijdje aan het werk was kwam de openbaring. Ik moest haar vertellen wat ze moest doen. Dat is geen diskwalificatie van haar. Integendeel. Polen is een wezenlijk ander land dan Nederland. Je handelt in opdracht en anders niet. Ik schrok me rot. Had ik me nou zo vergist?

Nee, dat had ik niet. Op mensniveau. Ik had er alleen niet over nagedacht dat ik een behoorlijk aanpassingsvermogen aan de dag zou moeten leggen. Zij was wel degelijk de toegewijde specialist en verwachtte dat ik dat ook was. Zo was ze dat gewend. Haar vorige leidinggevenden bemoeiden zich tot op detailniveau met de dingen. En dat was helemaal niet mijn stijl!

Ik had werk te doen

Het was een ogenopener. Van strikte en gedetailleerde opdrachten langzaam samen naar meer vrijheid en verantwoordelijkheid te evolueren. Niet alleen zij moest zich aanpassen aan wat er er was. Ik moest dat als eerste. En dat ging met gedoe. Natuurlijk. Ze is niet alleen een harde werker, maar ook een temperamentvol mens. Mijn tegenpool op vele manieren.

Mijn belangrijkste conclusie hieruit is dat wanneer je iemand uitnodigt deel uit te gaan maken van een bestaand team, dan is “zo doen wij dat hier” geen optie. Het is zelfs hoogst ongastvrij. Onderzoek de voorkeur, de talenten, de kracht en ga samen bouwen. Met vallen en opstaan. Als ik had vastgehouden aan mijn stijl en haar had laten zwemmen, dan geloof ik dat we of knallende ruzie hadden gekregen of we hadden afscheid van elkaar genomen. Nog waarschijnlijker, allebei. 

Vragen nav deze blog?

Bel of mail me gerust! Ik help je graag verder. 06 51404037 of lindsie@vakkundigleidinggeven.nl

Meer blogs